A Laranja Mecânica
A Laranja Mecânica je pozvánkou do světa oranžových vín, která se vyrábí tradiční metodou kvašením bílých hroznů na slupkách. António Maçanita mistrně přetvořil zapomenutou techniku v moderní zážitek, který v sobě nese bohatství a charakter regionu Alentejo. Filozofie výroby je inspirovaná tlakem a odolností. Jak říká vinař: "Život někdy vytváří úzkostlivý tlak, kterému se jen snažíme odolat. Zde jsme mechanický tlak přenesli na slupky, což je docela zdravý způsob, jak se s tím vypořádat."
Po prvním jemném lisování si hrozny stále ponechaly 10 až 15 % šťávy. Tyto hrozny byly ponechány 7 dní na maceraci (kvašení se slupkami). Následně byly znovu lisovány a získaná koncentrovanější šťáva fermentovala spontánně. Výsledek je záměrně zarážející, neukázněný, rušivý a znepokojující, ale naprosto delikátním způsobem.
Charakteristika
Toto víno vyniká svou pozoruhodnou oranžovo-medovou barvou a přístupem k vinifikaci, který oslavuje texturu a hloubku. Je to víno, které provokuje chuťové buňky a nabízí zážitek z degustace, který je bohatý a nezapomenutelný. Vůně je extrémně bujná a intenzivní a láká k senzorickému ponoření. Dominují tóny kandovaného pomeranče a kdoulí, se suptilními doteky, které evokují bohatství pozdního sběru. Komplexita je zde na prvním místě. Nástup je plný a obklopující, s neuvěřitelnou texturou uprostřed chuti, která je současně žádostivá i uspokojující. Překvapí obrovská svěžest, která dokonale vyvažuje bohatství vína, činí ho živým a vitálním, aniž by bylo těžkopádné.
Gastronomie
Díky své intenzitě a koncentraci je toto víno velmi zajímavým společníkem na přechodu mezi bílými a červenými víny. Je skvělé k zahájení jídla, funguje jako klasický partner pro Foie gras nebo terinu. Jeho struktura také umožňuje kombinovat ho s kořeněnými asijskými jídly, vyzrálými sýry nebo pečeným bílým masem, čímž posouvá tradiční hranice párování.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
